Kovové obaly sa na Slovensku stále zbierajú a separujú nedostatočne

03.07.2012 Poprad

Poprad 3. júla (TASR) - Na Slovensku je potrebné dobudovať dostatočne efektívny systém na zber a separáciu kovových obalov z dôvodu, že v niektorých obciach a mestách sa vôbec nezbierajú kovové obaly, napriek tomu, že im to zákon jednoznačne ukladá. Jedným z problémov je nedostatok financií na zavedenie separovaného zberu kovových obalov. Pritom vybudované kapacity na recykláciu kovových odpadov sú dostatočné a aj ceny kovových obalov sa po kríze stali dostatočne atraktívne. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Poprade predseda Správnej rady Recyklačného fondu (RF) Juraj Dlhopolček.
„Sektor kovových obalov RF sa v roku 2011 zameral na podporu triedeného zberu v mestách a obciach. Sektor prioritne riešil zabezpečenie dostatku vyseparovanej suroviny pre spracovateľov v jednotlivých regiónoch. Vlani fond podporil 13 viackomoditných žiadostí s účasťou sektora kovových obalov na riešení podpory separovaného zberu odpadov z kovových obalov a podpory propagácie recyklácie kovových obalov. Celková suma schválených finančných prostriedkov predstavuje takmer 31.000 eur. Z účtu sektora sa v roku 2011 vyplatilo viac ako 60.000 eur,“ vysvetľuje Dlhopolček.
Dodal, že sektor kovových obalov bude aj v tomto roku aktívne spolupracovať s obcami, mestami a recyklátormi na dosiahnutie čo najlepšieho fungovania systému zhodnocovania kovových obalov. Ďalej bude sledovať dosiahnuté výsledky recyklácie až na jednotlivé subjekty a presadzovanie efektívnych a komplexných riešení separovaného zberu, triedenia a prípravy pred zhodnotením, na základe regionálneho riešenia problematiky. Po prekonaní určitej krízy v recyklácii odpadov z kovových obalov bude dôležité rozpracovať a v praxi realizovať logistiku zberu a sústreďovania vyseparovanej komodity u recyklátorov.
RF od roku 2003 doteraz podporil zo sektora kovových obalov celkovo 153 projektov v celkovej hodnote takmer 1,7 milióna eur. „Kovové obaly na báze železa a hliníka majú kvalitné úžitkové vlastnosti vhodné pre obalový materiál. Železo sa uplatňuje ako obalový materiál predovšetkým v podobe oceľového plechu rôznych hrúbok a povrchového spracovania, napríklad na konzervy, sudy, bubny, kanistre, plechovky, škatule, zátky, uzávery, veká, cyklopásky atď. Hliník je efektívny, spoľahlivý a vizuálne atraktívny obal na konzervy, tuby, dózy, sudy, škatule, veká, fólie a pod.,“ upozornil Dlhopolček.
Medzi najvýznamnejšie podporené projekty zo sektora kovových obalov patria projekty spoločnosti TAVAL, s. r. o., Ľubotice, zamerané na recykláciu odpadov z kovových obalov. Tieto projekty podľa Dlhopolčeka zefektívňujú spracovanie tenkostenných obalov z hliníka a jeho zliatin. „Pri zohľadnení finančných možností sa predpokladá len podpora recyklátorov odpadov z kovových obalov v technológiách, ktoré budú spĺňať požiadavky BAT technológie. Fond bude aktualizovať a na základe dostupných informácii sumarizovať potenciál výskytu kovových obalov na slovenskom trhu. Zároveň bude prehodnocovať potrebné kapacity zberu a spracovateľské kapacity na obaly zo železa, ocele, hliníka a jeho zliatin, vzhľadom na objem a štruktúru kovových obalov v jednotlivých regiónoch,“ doplnil Dlhopolček. RF tiež mieni podporiť zavedenie minimálne jednej BAT technológie na spracovanie tenkostenných kovových obalov zo železa, ocele a hliníka a jeho zliatin na západnom Slovensku.
 

Vyberte región